03 September 2023

Gent, 2 september 2023 – Vandaag mag er aan de Tichelrei gefeest en getoost worden. Na drie intensieve verbouwingsjaren is de realisatie van een duurzame, toekomstbestendige en betaalbare herbestemming van de Gentse Volkskliniek tot groep van 141 assistentiewoningen eindelijk rond.

Ambitieus project met duurzame insteek

De werken startten in 2020 met een meevaller: de infrastructuur van het oude ziekenhuis bleek de tand des tijds goed doorstaan te hebben. Het volledige robuste betonskelet van het gebouw kon worden bewaard en tussen de betonnen vloerelementen werden openingen gemaakt om veelvuldig daglicht binnen te brengen tot diep in het complex.

Met deze bewuste keuze was meteen de toon gezet voor het volledige project, één van huiselijkheid en toekomstbestendigheid. Het stedelijk warmtenet verwarmt het hele gebouw, regenwatertanks beperken het sanitair watergebruik, in elke flat is vloerverwarming -en koeling aanwezig en op het dak worden binnenkort zonnepanelen geplaatst.

Daarnaast werd maximaal ingezet op groen om de bewoners te laten beleven. De afgesloten binnentuin met zitruimtes en wandelpaden wordt een aantrekkelijke leefruimte waar het zowel voor de bewoner als de bezoeker genieten is in de zon. En de welkomstzone vooraan het gebouw met bankjes en fleurige bloemenperken is nu reeds uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor bewoners, buurtbewoners en passanten. Ware groene oases aan rust, op wandelafstand van het historische, bruisende Gentse stadscentrum.

Voor elk wat wils, aan betaalbare prijzen

In Dobbelhof kan de bewoner kiezen uit 6 type flats, variërend in oppervlakte van 54 m²- 87m, 1, 2 of 3 slaapkamers, uitgerust met hedendaagse, gebruiksvriendelijke technieken om de bewoner optimaal comfort te laten beleven tegen een scherpe prijs. De combinatie van kwalitatieve zorgverlening door de medewerkers van het aanpalende woonzorgcentrum, betaalbare prijzen en de topligging, zorgen ervoor dat alle flats nu al bewoond zijn, in tegenstelling tot sommige andere voorzieningen in de stad.

Trouw aan haar filosofie zet Domino in op betaalbare ouderenzorg in het hart van Gent. Brecht Reyniers, Algemeen directeur: “Elke euro die onze vzw verdient, wordt geherinvesteerd in zorg en verpleging op maat. We deden dit gisteren, we doen dit vandaag en we willen dit ook morgen blijven doen. Zo kijken we reeds uit naar een volgend verbouwingsproject waarbij Tempelhof zal worden omgevormd tot een modern wooncomplex om plaats te bieden aan kinderopvang en ouderenzorg. “

Ook hedendaagse kunst krijgt een plaats

In dit project is ook heel bewust aandacht gegaan naar kunst. Piet Lampaert, Voorzitter: “Naast het zorgaspect willen we ook een sociaal-culturele rol opnemen als organisatie. Met de unieke “Lupine” van Arne Quinze brengen we onze bewoners in contact met hedendaagse kunst die doorgaans eerder in een museum wordt gevonden. We brengen de kunst letterlijk tot bij de mensen. Door het kunstwerk bovendien een prominente plaats te geven op ons welkomstplein, maken we deze kunstvorm toegankelijk voor iedereen en laat het een interactie ontstaan tussen onze bewoners en de buurt en zorgen we voor een verrijking van de openbare ruimte.”

Terugblik op geschiedenis van de organisatie

De Volkskliniek is een echt begrip in Gent met wortels die teruggaan tot in 1886. Vanaf toen zorgde de Gentse socialistische beweging voor gratis doktersbezoek en geneesmiddelen voor haar leden. In 1928 opende het ziekenhuis in de Sint-Margrietstraat. 50 jaar later werd beslist om te investeren in een moderner gebouw langs de Tichelrei. In 2020 kwam een einde aan meer dan 35 jaar ziekenhuisactiviteit op de campus aan de Tichelrei.

De realisatie van het Dobbelhof vormt meteen een uitgelezen moment om terug te blikken op het verleden van Domino. In samenwerking met Amsab wordt naar aanleiding van de opening een boek uitgebracht “Van Volkskliniek tot Domino” met authentieke geschiedschrijving, nostalgische foto’s en heel wat getuigenissen van vroegere en huidige directieleden van Domino.